CD&V roept op tot kordaat optreden tegen 'cowboys onder energieleveranciers'

20-01-22 20:22:00

'Er zitten duidelijk enkele cowboys onder de energieleveranciers. De CREG en de Economische Inspectie moeten hier snel en kordaat tegen optreden.'

Leen Dierick

'Er zitten duidelijk enkele cowboys onder de energieleveranciers. De CREG en de Economische Inspectie moeten hier snel en kordaat tegen optreden.'

CD&V-Kamerlid Leen Dierick roept de Economische Inspectie en de federale energieregulator CREG op om de 'cowboypraktijken' bij bepaalde energieleveranciers 'snel en kordaat' aan te pakken. Ze doet die oproep na recente getuigenissen over ongebruikelijke praktijken bij Octa+.

Verschillende klanten van Octa+ met zonnepanelen kregen recent te horen dat ze vanaf dit jaar extra kosten zouden moeten betalen. Het gaat om een compensatie van de tarieven die energieleveranciers aan netbeheerder Elia moeten betalen om het onevenwicht op het net, dat ontstaat omdat eigenaars van zonnepanelen soms overtollige energie produceren en dan weer afnemen wanneer de zon niet schijnt, te herstellen. Volgens onder meer de federale ombudsman Energie en ook consumentenorganisatie Test-Aankoop mag de energieleverancier die kosten niet plots eenzijdig doorrekenen aan klanten.

Lire la suite:
Knack »

Ziekenhuis Herentals roept op om medicatieschema altijd op zak te hebbenZiekenhuis Herentals roept op om medicatieschema altijd op zak te hebben vrtnws Hoe langer het lijstje, hoe beter. Waarom enkel een ziekenhuis in herentals ?

DPG Media Privacy Gate

DPG Media Privacy GateBeter 'Groen' dagvaarden... Ze moeten ook de vorige vl.regering dagvaarden.

DPG Media Privacy GateTe laat..

Tot 660 euro korting op energiefactuur door btw-verlagingOok de liberalen lossen hun verzet voor een btw-verlaging op energie. Als de regering de btw op gas en stroom terugbrengt van 21 naar 6 procent, ziet het m... Maar het is nog niet zover en waarschijnlijk zal het niet gebeuren stop met fake nieuws te verspreiden BTW op gas blijft op 21%? Dan zal ik mij van die elektrische vuurtjes gaan kopen en op die manier mijn huis verwarmen. Wat een clowns!

Coronamaatregelen op WK veldrijden in VS roept vragen op: “Onze protocollen zijn strenger dan die van de UCI”Het blijft een verhaal zonder eind: covid-19 houdt ook nu nog de sportwereld in de ban. Ook zo straks in de Verenigde Staten waar eind deze maand het WK ve...

© Belga Image Verschillende klanten van Octa+ met zonnepanelen kregen recent te horen dat ze vanaf dit jaar extra kosten zouden moeten betalen.Het Algemeen Ziekenhuis in Herentals roept de inwoners van 7 gemeenten in de Kempen op om altijd hun medicatieschema op zak te hebben...

Het gaat om een compensatie van de tarieven die energieleveranciers aan netbeheerder Elia moeten betalen om het onevenwicht op het net, dat ontstaat omdat eigenaars van zonnepanelen soms overtollige energie produceren en dan weer afnemen wanneer de zon niet schijnt, te herstellen. Volgens onder meer de federale ombudsman Energie en ook consumentenorganisatie Test-Aankoop mag de energieleverancier die kosten niet plots eenzijdig doorrekenen aan klanten. Volgens het ziekenhuis is dat heel belangrijk in noodsituaties. CD&V-Kamerlid Leen Dierick wil dat dat soort praktijken harder wordt aangepakt. 'De consumenten worden met de rug tegen de muur gezet', vindt ze. Ze krijgen er ook een gratis medicatiedoosje bij. Het Kamerlid verwijst ook naar andere bedenkelijke praktijken met andere energieleveranciers, die recent aan het licht kwamen.

Zo werden klanten in bepaalde gevallen gedwongen om een voordelig vast contract om te zetten naar een variabel contract, terwijl leveranciers contracten niet eenzijdig kunnen wijzigen. "We kijken dan vooral naar 65-plussers die meer dan drie geneesmiddelen nemen per dag. 'De vele klachten van de consumenten moeten de overheid tot actie aanmanen. Het zijn voor energieleveranciers geen evidente tijden, maar dat is geen 'wildcard' om de regels aan hun laars te lappen', aldus Dierick. Er zijn heel veel opnames op de spoeddienst door foute medicatie. 'Er zitten duidelijk enkele cowboys onder de energieleveranciers. De CREG en de Economische Inspectie moeten hier snel en kordaat tegen optreden. "Soms hebben mensen nog een zelfgeschreven lijstje bij zich, dat al jaren in hun portefeuille zit, waarbij de dosissen niet meer kloppen en de namen van de geneesmiddelen soms veranderd zijn.

' Het CD&V-Kamerlid roept ook op tot meer en strengere controles door de Economische Inspectie. Verschillende klanten van Octa+ met zonnepanelen kregen recent te horen dat ze vanaf dit jaar extra kosten zouden moeten betalen." Vraag is dan in welke vorm dat medicatieschema dan best opgemaakt wordt. Het gaat om een compensatie van de tarieven die energieleveranciers aan netbeheerder Elia moeten betalen om het onevenwicht op het net, dat ontstaat omdat eigenaars van zonnepanelen soms overtollige energie produceren en dan weer afnemen wanneer de zon niet schijnt, te herstellen. Volgens onder meer de federale ombudsman Energie en ook consumentenorganisatie Test-Aankoop mag de energieleverancier die kosten niet plots eenzijdig doorrekenen aan klanten. Dat is dan op papier. CD&V-Kamerlid Leen Dierick wil dat dat soort praktijken harder wordt aangepakt.

'De consumenten worden met de rug tegen de muur gezet', vindt ze. Het RIZIV is daar wel mee bezig. Het Kamerlid verwijst ook naar andere bedenkelijke praktijken met andere energieleveranciers, die recent aan het licht kwamen. Zo werden klanten in bepaalde gevallen gedwongen om een voordelig vast contract om te zetten naar een variabel contract, terwijl leveranciers contracten niet eenzijdig kunnen wijzigen. 'De vele klachten van de consumenten moeten de overheid tot actie aanmanen. Het zijn voor energieleveranciers geen evidente tijden, maar dat is geen 'wildcard' om de regels aan hun laars te lappen', aldus Dierick.

'Er zitten duidelijk enkele cowboys onder de energieleveranciers. De CREG en de Economische Inspectie moeten hier snel en kordaat tegen optreden.' Het CD&V-Kamerlid roept ook op tot meer en strengere controles door de Economische Inspectie. Lees meer over: .