Bijna 600 politiemensen zoeken in Oost- en West-Vlaanderen naar rondtrekkende dievenbendes en mensensmokkelaars

Bijna 600 politiemensen zoeken in Oost- en West-Vlaanderen naar rondtrekkende dievenbendes en mensensmokkelaars #vrtnws

Vrtnws

15-01-22 21:08:00

Bijna 600 politiemensen zoeken in Oost- en West-Vlaanderen naar rondtrekkende dievenbendes en mensensmokkelaars vrtnws

In West- en Oost-Vlaanderen vindt vandaag een grootschalige controle-actie plaats naar rondtrekkende dievenbendes, drugstransporteurs en mensensmokkelaars.

Artikel van Radio 2Jeroen Desmecht25 minDe actie is een samenwerking tussen verschillende diensten. Naast de federale politie werken 27 lokale politiezones, de West-Vlaamse politieschool, de nationale politieacademie, de douane, de dienst Vreemdelingenzaken en de Vlaamse Belastingsdienst mee. Ook collega’s van de Franse en de Nederlandse politie zijn betrokken bij de controle.

"De actie heeft een driedubbel doel", vertelt Didier Vandecasteele, directeur Operaties voor West-Vlaanderen bij de federale politie. "In eerste instantie gaan we op zoek naar rondtrekkende dievenbendes. Daarnaast pakken we ook de transmigratieproblematiek aan."

Lire la suite: VRT NWS »

Gratis tips! Zoals bij “Klopjacht”. Een sportieve jager moet het wild altijd een kans geven. ok ..nu weten ze waar ze niet moeten zijn... Bedankt en minister Annelies VDL om dat urenlang bekend te maken . Vandaag nemen wij een dagje vrij. Potdorie.....terwijl iedereen weet dat ze in Brussel zitten. In de wetstraat. Oh juist.....die trekken niet rond. Oeps, foutje.

Tof dat jullie iedereen verwittigen…! MeyremAlmaci en TinneVdS al opgepakt? Zoek zoek zoek en kijk ne keer eens goed

Oudste fossielen van moderne mens in Oost-Afrika zijn minstens 30.000 jaar ouder dan gedachtDe Omo I-fossielen uit Ethiopië liggen onder een laag vulkanische as die 233.000 jaar oud en zijn dus minstens zo oud. Leakey, niet Leaky. En hij is nog maar pas overleden, op 2 januari.

DPG Media Privacy GateEn ook dat betalen wij allemaal. bedankt voor de waarschuwing 🥰 Ik ga maar thuisblijven.

DPG Media Privacy GateNederland zit er vol mee. Wij moeten dringend stoppen met gas te nemen van Ruslznd. Voor niks nodig.

Honden knuffelen om examenstress te vergeten: het kan in deze Antwerpse hogeschoolOndanks de examenperiode lopen de studenten van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) er donderdag opvallend ontspannen bij, gelukzalig bijna. En dat is gehee...

Scheidsrechters, trainers en makelaars: parket wil 57 verdachten naar rechtbank in Belgisch voetbalschandaalScheidsrechters, trainers en makelaars: parket wil 57 verdachten naar rechtbank in Belgisch voetbalschandaal vrtnws Die kopen gewoon hun schuld af: in Belgie is dat het nieuwe normaal (klassejustitie)

De afvallige die Ford komt reddenAutobouwer Ford recht de rug en is plots 100 miljard dollar waard. Met dank aan de topman die het bedrijf eerst bijna kapot beconcurreerde.

In West- en Oost-Vlaanderen vindt vanavond een grootschalige controleactie plaats, tegen rondtrekkende dievenbendes, drugstransporteurs en mensensmokkelaars. Bijna 600 politiemensen, onder wie ook leerlingen van de politieschool, houden voertuigen tegen aan de opritten en afritten van verschillende snelwegen. Artikel van Radio 2 Jeroen Desmecht 25 min De actie is een samenwerking tussen verschillende diensten. Naast de federale politie werken 27 lokale politiezones, de West-Vlaamse politieschool, de nationale politieacademie, de douane, de dienst Vreemdelingenzaken en de Vlaamse Belastingsdienst mee. Ook collega’s van de Franse en de Nederlandse politie zijn betrokken bij de controle. "De actie heeft een driedubbel doel", vertelt Didier Vandecasteele, directeur Operaties voor West-Vlaanderen bij de federale politie. "In eerste instantie gaan we op zoek naar rondtrekkende dievenbendes. Daarnaast pakken we ook de transmigratieproblematiek aan." "We controleren de wagens en gaan op zoek naar inbraakmateriaal, schetsen van woningen en nautisch materiaal zoals small boats (kleine bootjes die door smokkelaars gebruikt worden om transmigranten over het kanaal te brengen, red). Ten slotte is deze controle ook een belangrijk leermoment voor de leden van onze politiescholen." Bijna 600 politiemensen betrokken In totaal worden 570 politiemensen ingezet op een dertigtal locaties. Naast de vaste controleposten zijn er ook mobiele patrouilles. De actie vindt zowel in Oost-Vlaanderen als in West-Vlaanderen plaats, maar het zwaartepunt ligt met 420 politiemensen in de kustprovincie. "Het is echt wel een grote actie. We beschikken vandaag ook over een helikopter die vanuit de lucht toezicht houdt en indien nodig een achtervolging kan inzetten." "Verder zijn er ook technische teams en drugshonden aanwezig die dieper in de voertuigen kunnen speuren. Bij dit soort acties heb je wat geluk nodig, maar dat hebben we de voorbije jaren altijd wel gehad. Zo konden we verschillende verdachten vatten. We hopen dit jaar op hetzelfde." Waarom nu? De actie gebeurt niet toevallig in de winterperiode. "De dagen zijn korter en we weten dat er op dat moment meer inbraken plaatsvinden. Het is dus goed om dat vandaag te kunnen doen. Er gaat ook een sterk ontradend effect vanuit", vertelt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Ook de controle op het vlak van mensensmokkel is belangrijk. "We zien steeds vaker dat transmigranten de overtocht maken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurt hoofdzakelijk vanuit Noord-Frankrijk, maar we zien dat smokkelaars hun activiteiten verplaatsen richting België. We gaan dus actief op zoek naar nautisch materiaal zoals reddingsvesten en rubberbootjes", legt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) uit. Meer weten over