Ashleigh Barty: eerste Australische sinds 1978 die Australian Open wint?

28-01-22 12:46:00

Alle Australische ogen zullen zaterdag op Ashleigh Barty gericht zijn. Kan de 25-jarige tennisster de gloriedagen van weleer terugbrengen naar haar vaderland?

Alle Australische ogen zullen zaterdag op Ashleigh Barty gericht zijn. Kan de 25-jarige tennisster de gloriedagen van weleer terugbrengen naar haar vaderland?

Alle Australische ogen zullen zaterdag op Ashleigh Barty gericht zijn. In de finale van de Australian Open neemt ze het dan op tegen de Amerikaanse Danielle Collins. Kan de 25-jarige tennisster de gloriedagen van weleer terugbrengen naar haar vaderland?

© Belga Image Het lijkt wel vanzelf te gaan dit jaar.Ashleigh Barty.Alexandre Braeckman 27 janvier 2022 à 13h21 Ashleigh Barty a rejoint la finale de l'Open d'Australie, plus tôt dans la journée.BELGA Foto: BELGA Sofia Costoulas (ITF 10) heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale in het enkelspel bij de meisjes junioren op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar in Melbourne.

Ashleigh Barty walste over de tegenstand tijdens deze Australian Open.Ze verloor nog geen enkele set en moest maar 21 games afstaan op weg naar de finale.De thuisspeelster en nummer 1 van de wereld treft in de finale de Amerikaanse Danielle Collins, voor wie het haar eerste grandslamfinale wordt.Wie houdt de tweevoudige grandslamwinnares van haar derde titel in totaal en haar eerste in Australië? Het lijkt alsof ze de druk van het Australische volk gewoon niet voelt.Sur des images diffusées sur les réseaux sociaux, on la voit en compagnie de son staff dans les couloirs du stade en train de tenter une frappe.De 25-jarige Australische, die het tennis een tijdje verliet voor cricket, heeft zaterdag een afspraak met de geschiedenis: het is al 44 jaar geleden dat er nog eens een Australiër (m/v) de Happy Slam kon winnen.Het was het vierde duel tussen de 25-jarige Barty en de 26-jarige Keys.Nummer 110 In 1905 zag het toernooi in Melbourne het levenslicht en tot 1968, het begin van het Open Era in de tenniswereld, waren het steevast Australische tennissers die met de eindwinst gingen lopen.Costoulas nam ook deel aan het dubbelspel.

Maar ook in de jaren 1970 was het al Australië dat de klok sloeg in de eigen grand slam.Ze neemt het zaterdag in de finale op tegen Amerikaanse Danielle Collins (WTA 30) die ook maar twee sets nodig had om afstand te nemen van de Poolse Iga Swiatek (WTA 9).Une image instagram a été intégrée à cet endroit.Zeven verschillende vrouwen stonden in die jaren in de finale.Evonne Goolagong-Cawley overheerste toen de concurrentie met zeven finales en vier zeges.Voor de 28-jarige Collins wordt het haar eerste grandslamfinale.De laatste eindzege van een Australische dateert ook uit die periode.In 1978 verbaasde Chris O'Neil vriend en vijand door als het nummer 110 de trofee mee naar huis te nemen.Daarna haalde ze ook de kwartfinale op Roland Garros, maar toen 2021 om de hoek kwam piepen, liep het mis.

Het was zo een stunt dat haar naam zelfs verkeerd op het bord stond: er werd een L te veel gezet.Tussen 1969 en 1980 stond er ieder jaar een Australische in de finale, met Wendy Turnbull als laatste..Zij verloor van de Tsjechische Hana Mandlíková in twee sets.Sindsdien lukte het geen enkele Australische nog om een plaatsje in de finale te bemachtigen.In 2019 won Barty Roland Garros, vorig jaar was ze de beste op Wimbledon.In de jaren 1990 lukte het zelfs niet om voorbij de vierde ronde te raken en in de jaren 2000 was tweemaal de kwartfinale het eindstation.

Voor de vrouwen was het wachten op Samantha Stosur om het land terug hoop te geven.Het is overigens al van 1980 geleden dat een thuisspeelster de finale haalt van de Australian Open.Stosur won in 2011 de US Open, maar vond de druk altijd te groot in eigen land.In maar liefst 20 edities (!) raakte ze nooit voorbij de vierde ronde.De laatste Australische die het toernooi won, is Chris O’Neil in 1978.Hewitt als laatste finalist De mannen verging het echter niet beter.Ook zij wonnen alles tot 1968, maar de laatste zege is daar al geleden van 1976.De andere zes: Serena Williams, Venus Williams, Mario Sharapova, Simona Halep, Garbine Muguruza en Justine Henin.

En ook dat was een verrassing met Mark Edmondson, die het toernooi won als nummer 212 van de wereld.Sindsdien kende het Australische tennis wel meer mannelijke dan vrouwelijke talenten.De Amerikaanse won wel hun laatste ontmoeting, vorig jaar in Adelaide (6-3, 6-4).Zo stond Kim Warwick in de gouden jaren 1980 in de finale van de Australian Open.Pat Cash deed hem dat in 1987 en 1988 na.Later had je ook nog Patrick Rafter en Lleyton Hewitt.

Zij wonnen elk twee grand slams in hun carrière, maar daar zat er geen Down Under tussen.Lleyton Hewitt zat er met een finaleplaats in 2005 wel nog dicht bij, maar de Rus Marat Safin bleek toen te sterk.Geschiedenis Barty heeft zich op deze Australian Open al in de geschiedenisboeken geschreven.Na 42 jaar wordt zij zaterdag de eerste Australische vrouw in de finale van de Happy Slam sinds Wendy Turnbull.Maar het land wil meer.

Barty moet de opvolgster worden van Chris O'Neil en een nieuwe gouden periode van het Australisch tennis openen.Of kan Danielle Collins verrassen en het Australisch publiek nog wat langer laten wachten? Het lijkt wel vanzelf te gaan dit jaar.Ashleigh Barty walste over de tegenstand tijdens deze Australian Open.Ze verloor nog geen enkele set en moest maar 21 games afstaan op weg naar de finale.Wie houdt de tweevoudige grandslamwinnares van haar derde titel in totaal en haar eerste in Australië? Het lijkt alsof ze de druk van het Australische volk gewoon niet voelt.

De 25-jarige Australische, die het tennis een tijdje verliet voor cricket, heeft zaterdag een afspraak met de geschiedenis: het is al 44 jaar geleden dat er nog eens een Australiër (m/v) de Happy Slam kon winnen.Nummer 110In 1905 zag het toernooi in Melbourne het levenslicht en tot 1968, het begin van het Open Era in de tenniswereld, waren het steevast Australische tennissers die met de eindwinst gingen lopen.Maar ook in de jaren 1970 was het al Australië dat de klok sloeg in de eigen grand slam.Zeven verschillende vrouwen stonden in die jaren in de finale.Evonne Goolagong-Cawley overheerste toen de concurrentie met zeven finales en vier zeges.

De laatste eindzege van een Australische dateert ook uit die periode.In 1978 verbaasde Chris O'Neil vriend en vijand door als het nummer 110 de trofee mee naar huis te nemen.Het was zo een stunt dat haar naam zelfs verkeerd op het bord stond: er werd een L te veel gezet.Tussen 1969 en 1980 stond er ieder jaar een Australische in de finale, met Wendy Turnbull als laatste.Zij verloor van de Tsjechische Hana Mandlíková in twee sets.

Sindsdien lukte het geen enkele Australische nog om een plaatsje in de finale te bemachtigen.In de jaren 1990 lukte het zelfs niet om voorbij de vierde ronde te raken en in de jaren 2000 was tweemaal de kwartfinale het eindstation.Voor de vrouwen was het wachten op Samantha Stosur om het land terug hoop te geven.Stosur won in 2011 de US Open, maar vond de druk altijd te groot in eigen land.In maar liefst 20 edities (!) raakte ze nooit voorbij de vierde ronde.

Hewitt als laatste finalistDe mannen verging het echter niet beter.Ook zij wonnen alles tot 1968, maar de laatste zege is daar al geleden van 1976.En ook dat was een verrassing met Mark Edmondson, die het toernooi won als nummer 212 van de wereld.Sindsdien kende het Australische tennis wel meer mannelijke dan vrouwelijke talenten.Zo stond Kim Warwick in de gouden jaren 1980 in de finale van de Australian Open.

Pat Cash deed hem dat in 1987 en 1988 na.Later had je ook nog Patrick Rafter en Lleyton Hewitt.Zij wonnen elk twee grand slams in hun carrière, maar daar zat er geen Down Under tussen.Lleyton Hewitt zat er met een finaleplaats in 2005 wel nog dicht bij, maar de Rus Marat Safin bleek toen te sterk.GeschiedenisBarty heeft zich op deze Australian Open al in de geschiedenisboeken geschreven.

Na 42 jaar wordt zij zaterdag de eerste Australische vrouw in de finale van de Happy Slam sinds Wendy Turnbull.Maar het land wil meer.Barty moet de opvolgster worden van Chris O'Neil en een nieuwe gouden periode van het Australisch tennis openen.Of kan Danielle Collins verrassen en het Australisch publiek nog wat langer laten wachten? Lees meer over:.

Lire la suite:
SportVoetbalmagazine »
Loading news...
Failed to load news.

Ashleigh Barty na alweer een dominante match én stormram Danielle Collins naar finale Australian OpenAshleigh Barty heeft zich donderdag als eerste speelster geplaatst voor de finale van de Australian Open in Melbourne. De thuisspeelster en nummer 1 van de...

Un petit cricket pour se mettre en jambe: le drôle d'échauffement d'Ashleigh Barty à Melbourne (vidéo)Ashleigh Barty a rejoint la finale de l'Open d'Australie, plus tôt dans la journée. L'Australienne a dompté Madison Keys sans problème ...

Belgische Sofia Costoulas naar finale junioren Australian OpenSofia Costoulas (ITF 10) heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale in het enkelspel bij de meisjes junioren op de Australian Open, het eerste grandslamto...

Rafael Nadal is eerste finalist op Australian Open en blijft op recordkoersRafael Nadal heeft zich als eerste verzekerd van een ticket voor de finale van de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. De Spanjaard kan in Melbourne de eerste tennisser ooit worden die meer dan 20 grandslamtoernooien won.

DPG Media Privacy Gate

DPG Media Privacy Gate