AI en de Gazastrook: van propaganda tot twijfel zaaien met (deep)fake beelden

  • 📰 SportVoetbal
  • ⏱ Reading Time:
  • 71 sec. here
  • 3 min. at publisher
  • 📊 Qulity Score:
  • News: 32%
  • Publisher: 51%

Beeldgeneratoren op basis van artificiële intelligentie kunnen valse maar geloofwaardige en zelfs fotorealistische beelden creëren. Ook in de oorlog tussen Israël en Hamas. Maar het échte gevaar ligt nog elders.

Belgique Nouvelles, Belgique Actualités

Dit beeld circuleerde de voorbije weken in de context van de oorlog tussen Israël en Hamas, maar is gemaakt met artificiële intelligentie.kunnen valse maar geloofwaardige en zelfs fotorealistische beelden creëren. Ook in de oorlog tussen Israël en Hamas. Maar het échte gevaar ligt nog elders.

De voorbije weken was er, in de marge van de opflakkering van de oorlog tussen Hamas en Israël, veel te doen over de enorme hoeveelheid valse beelden die op sociale media circuleren. Allerlei foto’s en video’s gingen op het internet rond als ‘nieuws’, maar hadden niets met het huidige conflict te maken. Het waren bijvoorbeeld beelden van bombardementen uit vroegere jaren, video’s uit de Syrische burgeroorlog of uit Oekraïne, of zelfs stukken uit videogames zoals.

Wie zo’n AI-beeld als eerste deelt op sociale media maakt meestal wel duidelijk dat het om een nepbeeld ‘ter illustratie’ gaat. Die context valt weg wanneer anderen het interpreteren – en beginnen te delen – als een échte foto. Dat gebeurt steeds vaker sinds ook databanken van stockfoto’s, zoals Adobe Stock, AI-beelden aan hun aanbod toevoegden. De beelden moeten dan wel verplicht gelabeld worden, maar een vergissing is snel gebeurd.

Iets vergelijkbaars gebeurde toen de Israëlische influencer Hananya Naftali een reeks foto’s deelde van het rustige leven dat enkele Hamas-topmannen leiden in het buitenland: je zag ze dineren op restaurant, fitnessen in luxehotels en reizen in een privévliegtuig. De foto’s waren echt – al dateerden ze wel uit 2014. Vanwege de lage kwaliteit waren ze bewerkt met een zogenaamde, een soort beeldbewerkingssoftware, in een poging om ze scherper te maken.

Nous avons résumé cette actualité afin que vous puissiez la lire rapidement. Si l'actualité vous intéresse, vous pouvez lire le texte intégral ici. Lire la suite:

 

Merci pour votre commentaire. Votre commentaire sera publié après examen.

Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.

Ludo Abicht en Brigitte Herremans hekelen antisemitisme: ‘Ook zonder de Holocaust had Israël bestaan’In De Eeuwige Kop van Jood schetst filosoof Ludo Abicht een diepgaand portret van het antisemitisme. In haar nawoord hekelt mensenrechtenactiviste Brigitte Herremans de paradox dat velen doordrongen zijn van het historische antisemitisme, maar slechts weinigen de moeite nemen om het hedendaagse antisemitisme te doorgronden.
La source: Knack - 🏆 5. / 68 Lire la suite »

Internationale verontwaardiging neemt toe na aanvallen op ziekenwagens en school: “Dit moet stoppen”De oorlog tussen Israël en Hamas kende zaterdag een bijzonder bloedige dag. Volgens Hamas zouden zeker vijftien doden gevallen zijn bij een luchtaanval op een school in de Gazastrook. En intussen breidt het conflict ook uit naar Libanon.
La source: Nieuwsblad_be - 🏆 25. / 50 Lire la suite »

Internationale verontwaardiging neemt toe na aanvallen op ziekenwagens en school: “Dit moet stoppen”De oorlog tussen Israël en Hamas blijft maar verder escaleren. Volgens Hamas zouden zeker vijftien doden gevallen zijn bij een luchtaanval op een school in de Gazastrook. En intussen breidt het conflict ook uit naar Libanon.
La source: gva - 🏆 12. / 63 Lire la suite »

STANDPUNT. Je kunt geen enkele oorlog buiten de klas houden, ook die tussen Israël en Hamas nietEr is geen oorlog die wereldwijd zo’n impact heeft dan diegene die nu in Israël en de Gazastrook woedt. De gevolgen daarvan zijn te voelen tot in de Belgische klaslokalen, waar kinderen en jongeren met een diverse achtergrond samenzitten. Het onderwijzend personeel heeft weinig andere keuze dan ook nu weer een bemiddelende rol te spelen.
La source: gva - 🏆 12. / 63 Lire la suite »

Twee weken omrijden in Heihoefke voor nutswerken, gemeente stelt ook aannemer aan voor nieuwe fietspadenVoor werken aan nutsleidingen van 6 tot 17 november geldt er in Heihoefke tijdelijk eenrichtingsverkeer. De werken nemen de rijbaan deels in. De gemeente gunt de heraanleg van de fietspaden voor meer dan 214.000 euro.
La source: gva - 🏆 12. / 63 Lire la suite »

Mislukte oogst van groene kiwi’s ook bij ons voelbaar in de supermarktWie de voorbije weken groene kiwi’s wou kopen, stond in meer dan één supermarkt voor een leeg rek. Gele waren er daarentegen in overvloed. Een nasleep van de tropische cycloon Gabrielle, zo blijkt.
La source: destandaard - 🏆 13. / 59 Lire la suite »