Antwerpen breidt uit: Borsbeek wordt nieuw district van stad

De gemeente Borsbeek start officieel fusiegesprekken op om aan te sluiten bij de stad Antwerpen. Dat hebben beide lokale besturen vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie. Borsbeek zou vanaf 2025 het tiende district van Antwerpen worden en zo dus een deel van zijn autonomie behouden.

jas, joro, jvh

Borsbeek wordt het tiende district van de stad, naast Antwerpen, Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk. Qua inwonersaantal (11.077 volgens de laatste tellingen) wordt Borsbeek het op één na kleinste district, enkel het Polderdistrict Berendrecht-Zandvliet-Lillo telt minder inwoners. Ook qua oppervlakte zal Borsbeek tot de ‘kleintjes’ behoren: met een oppervlakte van zo’n 3,9 km² is Borsbeek even groot als Borgerhout, momenteel het kleinste van de negen districten.

Ook de negen huidige districten waren vroeger aparte gemeenten, maar kwamen na de fusiewet in 1983 bij de stad Antwerpen terecht. Enkel het Polderdistrict maakte tot het jaar 2000 gewoon deel uit van het district Antwerpen, maar werd toen een apart district.

Eigen bestuur

Het voordeel van een fusie met de stad Antwerpen – en dus niet met een andere buurgemeente – is dat Borsbeek op die manier toch een eigen vorm van bestuur behoudt: de stadsdistricten hebben immers een apart bestuurscollege, en de inwoners worden vertegenwoordigd door een eigen districtsraad. Daartegenover staat dat het wel zou kunnen rekenen op allerlei stedelijke diensten en over de grotere financiële middelen van de stad Antwerpen.

“Antwerpen geeft ons meer financiële slagkracht en meer expertise”, beaamt burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek). Het gemeentebestuur van Borsbeek was naar eigen zeggen al langer aan de praat met verschillende buurgemeenten om tot een eventuele fusie te komen. Een Antwerps district worden, zou echter de beste keuze zijn. “De Borsbekenaar zal nog steeds hier kunnen trouwen, en naar het districtshuis gaan voor zijn administratie”, zegt Van Berckelaer. “Daarnaast krijgt hij alle voordelen van de stad Antwerpen. Er zullen meer middelen zijn voor de heraanleg van straten en voor het fort, maar ik denk ook aan een wekelijkse afvalophaling en de expertise van een aantal stedelijke werkingen voor bijvoorbeeld jeugd en senioren.”

Borsbeek kreeg ook al onder meer de garantie dat het eigen vrijwillige brandweerkorps behouden blijft. De gemeentelijke basisschool De Klinker zou dan weer overgaan in het Antwerpse stedelijk onderwijs. “Dit is dan ook geen keuze tegen bijvoorbeeld de brandweerzone Rand of de politiezone Minos”, zegt Van Berckelaer. “Dit is een keuze voor Antwerpen en voor een Borsbeek dat Borsbeek kan blijven.”

Van Berckelaer beseft naar eigen zeggen wel dat heel wat van zijn inwoners momenteel niet staan te springen voor een fusie met de stad. “We gaan de straat op gaan om te verklaren waarom we voor Antwerpen kiezen”, zegt hij. “Ons lief is nog niet bekend en op dit ogenblik nog onbemind, daar moeten we werk van maken. We gaan ook alle adviesraden af en allerlei verenigingen betrekken. We zullen de rekensom maken en als de Borsbekenaar dan aan het einde vindt dat het snor zit, kunnen we verder.”

Eerste grote uitbreiding voor Antwerpen sinds 1983

Het Antwerpse stadsbestuur vindt dan weer een verdere uitbreiding, de eerste sinds de grote fusieoperatie van 1983, een goed idee omdat het nu al op heel wat vlakken op grotere schaal samenwerkt. Zo is er de Vervoerregio Antwerpen waarbinnen overleg wordt gepleegd over de modal shift in een veel groter gebied dan louter de stad en wordt er met de gemeenten Schoten, Stabroek, Wommelgem en Borsbeek samengewerkt binnen de Antwerpse eerstelijnszones.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) verwelkomt de uitbreiding. “De stad is volgens mij de toekomst van de hele samenleving”, stelt hij. “Maar Borsbeek zal zijn eigenheid behouden, net zoals dat bij de andere Antwerpse districten het geval is. Financieel zal het voor ons niet zo’n groot verschil maken met Borsbeek erbij. Maar dit toont de aantrekkingskracht van de stad. Het is de eerste uitbreiding sinds de grote fusie van 40 jaar geleden, en ze komt er nadat we de voorbije 10 jaar financieel orde op zaken hebben gesteld in Antwerpen. We zijn een van de gezondste centrumsteden van het land geworden.”

Meer fusies?

Met de uitbreiding zou Antwerpen ook de op één na grootste gemeente van het land worden, na Doornik. “We steken het grote Couvin voorbij”, lacht De Wever, die hoopt dat het niet bij Borsbeek zal blijven. “De deur staat open voor andere gemeenten, al ga ik geen namen noemen want dan ontstaat er daar paniek. Ik besef dat de angst voor de grote boze stad aanwezig is bij de bevolking, ook hier in Borsbeek. We gaan er de komende jaren alles aan doen om te tonen dat de keuze voor Antwerpen de juiste is.”

De Wever verzekert dat de Borsbekenaar er financieel niet op achteruit zal gaan, ook al is de gemeentebelasting in Antwerpen bijvoorbeeld hoger. “De fiscale details moeten we nog uitwerken”, geeft hij aan. “Maar alles bij elkaar moet de Borsbekenaar erop vooruitgaan. We lijsten alle plussen en minnen op en engageren ons om aan het einde alleen een plus te hebben.”

Tegen 2025

De fusie tussen Antwerpen en Borsbeek zou kunnen rekenen op de eenmalige financiële impuls die de Vlaamse overheid voorziet voor gemeenten die beslissen om samen te gaan. In dit concrete dossier zou het gaan om zowat 50 miljoen euro.

Er wordt nu een traject opgesteld om alle administratieve en juridische voorbereidingen af te handelen en ervoor te zorgen dat zowel de Antwerpenaar als de Borsbeekenaar er met de fusie op vooruit gaat. De uiteindelijke beslissing moet voor 31 december 2023 worden voorgelegd aan beide gemeenteraden, zodat in 2024 de gemeenteraadsverkiezingen al gezamenlijk kunnen gebeuren en op 1 januari 2025 de fusie officieel kan starten.

De twee gemeentebesturen benadrukken dat er nog heel wat zaken moeten worden uitgeklaard, maar er is toch al een lijst met “uitgangspunten” waarover tijdens de verkennende gesprekken overeenstemming werd bereikt. Het gaat onder meer om de belofte om een aantal lokale hoofdassen in Borsbeek opnieuw aan te leggen, een wekelijkse afvalophaling te voorzien net zoals in de stad en de Borsbeekenaar alle toegang tot de stedelijke dienstverlening en voordelen op het vlak van jeugdwerking, seniorenzorg, sportinfrastructuur en cultuuraanbod te bezorgen. Het Antwerpse Velo-deelfietsensysteem zal op termijn naar Borsbeek uitbreiden, er wordt geïnvesteerd in het Fort 3, en de twee gemeentelijke scholen (die stedelijk worden) en Borsbeekenaren zullen zowel naar Wommelgem en Boechout als naar de Antwerpse recyclageparken kunnen gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen