Justitieminister Van Quickenborne over Dave De Kock:  "Meer plaats nodig in psychiatrie voor dit soort psychopaten"  

Justitieminister Van Quickenborne (Open VLD) wil dat er dringend werk wordt gemaakt van een betere begeleiding voor hoogrisicoprofielen zoals die van Dave De Kock, door een zorg op maat. De Kock (34) ontvoerde het jongetje van vier uit Beveren dat gisterenavond dood werd teruggevonden. Op dit moment is er voor zo'n "psychopaten", zoals de minister het noemt, geen plaats in de psychiatrie. Van Quickenborne wil nog meer investeren in detentie die ertoe leidt dat criminelen na hun veroordeling niet opnieuw een misdrijf plegen.  

Dave De Kock, de man die in Nederland werd opgepakt en verdacht wordt van de ontvoering van de 4-jarige Dean Verberckmoes uit Beveren, werd in 2010 veroordeeld tot tien jaar cel voor de fatale mishandeling van zijn 2-jarige stiefzoon. Het ging om een effectieve celstraf wegens mishandeling met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk te doden. Het parket kwalificeerde het destijds dus niet tot moord. 

De Kock heeft zijn celstraf volledig uitgezeten. Eerst zat hij in de gevangenis van Turnhout, nadien in die van Hasselt en vervolgens in die van Tilburg. "Elke vraag die hij gesteld heeft voor vervroegde vrijlating is telkens afgewezen", vertelt Justitieminister Vincent Van Quickenborne in "De ochtend" op Radio 1. 

De gevangenis van Tilburg had tussen 2010 en 2015 gevraagd om De Kock te plaatsen in een psychiatrische instelling, maar op die vraag is toen niet ingegaan. "In de psychiatrie was toen niet genoeg plaats", aldus Van Quickenborne. Justitie heeft dan beslist om de man over te brengen naar Ruiselede om daar van zijn drugsverslaving af te raken. In juli 2017 kreeg hij een enkelband. In december 2018 had hij zijn straf volledig uitgezeten.

Er bestaat een instrument om mensen die uit de gevangenis komen op te volgen, de terbeschikkingstelling

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) - Minister van Justitie

Maar dan rijst de vraag of De Kock niet beter begeleid had moeten worden na zijn gevangenisstraf.  "Er bestaat een instrument om mensen die uit de gevangenis komen op te volgen, de terbeschikkingstelling", legt de minister verder uit. Maar dat bestond in 2010, op het moment van de veroordeling van De Kock, nog niet. Het werd pas in 2012 ingevoerd. 

Terbeschikkingstelling

De strafrechter kan iemand, als die ernstige misdrijven gepleegd heeft, naast een veroordeling tot een gevangenisstraf, ook veroordelen tot een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Terbeschikkingstelling is een bijkomende straf die de strafrechter in sommige gevallen moet, en in andere gevallen kan, opleggen. De veroordeelde komt onder toezicht te staan van de strafuitvoeringsrechtbank nadat zijn hoofdvrijheidsstraf is afgelopen. Een terbeschikkingstelling kan voor een periode van minimaal vijf jaar en maximaal vijftien jaar.

Zorg op maat

Het grote probleem in ons land is volgens de Justitieminister dat de psychiatrie voor zo'n risicoprofiel geen plaats heeft. "We moeten veel meer investeren in zorg. Het is een verantwoordelijkheid van Justitie, maar ook van de minister van Volksgezondheid en de deelstaatministers, om in de psychiatrie ook plaatsen te voorzien voor dat soort mensen, zodat zij kunnen worden opgevolgd in een zorg op maat", aldus Van Quickenborne. 

"De psychiatrie weigert momenteel vaak mensen met zo'n risicoprofiel", zegt Van Quickenborne in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

Die specifieke zorg is er volgens de minister nu te weinig. Er is de voorbije jaren onder meer geïnvesteerd in geïnterneerden en opvang voor seksuele delinquenten. "Maar men stelt vast dat men voor heel zware profielen, hoogrisicoprofielen en psychopaten te weinig plaatsen zijn". De minister wil dringend werk maken voor meer zinvolle detentie en maakt daar ook "miljoenen euro's" voor vrij. "Dit jaar komen er 200 mensen bij in ons gevangeniswezen die instaan voor zorg en behandeling". 

Naast de klassieke bewakingsagenten komt er dus een nieuwe functie, die van detentiebegeleider. "Die moet gevangenen één op één begeleiden vanaf dag één in de gevangenis om hen te leiden naar een betere integratie", gaat de minister verder. "Wat we zouden moeten doen is zorgen dat gedetineerden op het moment dat ze de straf uitzitten goed worden opgevolgd en dat ze gecontroleerd kunnen vrijkomen. En dat er dan blijvend opvolging is. In dit geval is dat niet gebeurd, omdat het alternatief niet bestond op dat ogenblik.”

Beluister hieronder het interview met Justitieminister Van Quickenborne (Open VLD) in "De ochtend"

We hebben vandaag in dit land een kinderbeschermingsbeleid dat spijtig genoeg veel te vaak achteraf in werking treedt

Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA)

"We moeten niet te naïef zijn en goed beseffen dat er zich heel wat kinderen in zo'n onveilige situatie bevinden", waarschuwt Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) in "Terzake". Volgens haar valt niet alles op te lossen met dadertherapie en is dergelijke levenslange opsluiting of tenminste levenslange opvolging met een omgangsverbod met kinderen op zijn plaats.

Van Peel pleit voor een uitbreiding van de huidige regeling van de terbeschikkingstelling (TBS), waardoor Justitie, justitieassistenten, Kind & Gezin, CLB's en politie kunnen worden betrokken. "Je hebt een heel aanklampend beleid nodig waarbij alle instellingen worden betrokken, vindt Van Peel. Minister Van Quickenborne zegt dat dit nu al mogelijk is in de huidige TBS-regeling.

Maar volgens Van Peel is er ruimte voor verbetering.  "We hebben vandaag in dit land een kinderbeschermingsbeleid dat spijtig genoeg veel te vaak achteraf in werking treedt."

Valerie Van Peel pleit in Terzake voor een strengere aanpak van mensen die kinderen onmenselijk hebben behandeld.

Videospeler inladen...

Meest gelezen