© atv

Sportpaleis vraagt volledige heropening na eigen onderzoek: “Amper 0,1% van besmettingen kwam van bij ons”

De Sportpaleis Groep is boos. Bij gebrek aan objectieve cijfers deden ze zelf onderzoek en dat geeft aan dat maar 0,11% van alle besmettingen van bij hen komt. “Voor heel de sector kom je dan op 0,64%. We zijn dus absoluut niet de grote motor van de pandemie waarvoor iedereen bang moet zijn. We vragen dan ook een volledige heropening”, zegt CEO Jan Van Esbroeck.

Dirk Hendrikx

Het zit diep bij de mensen van de Sportpaleis Groep, uitbater van vier arena’s en drie schouwburgen. In een lijvig persbericht laten ze weten dat het gedaan moet zijn met altijd maar hun sector te viseren. “Onze cijfers tonen aan dat we effectief veilig kunnen werken”, zegt Jan Van Esbroeck. “Of we naar de Raad van State stappen? Als de overheid er niets aan doet, sluit ik dat niet uit. Maar ik sta hier niet met getrokken messen. En we wachten natuurlijk eerst de nieuwe besluiten af.”

Hoe hebben jullie dat onderzoek gevoerd?

Jan Van Esbroeck: We hebben een aantal vragen voorgelegd aan 1.888 van de 186.000 bezoekers die we hadden tussen 30 oktober en 28 november. Zij kwamen vlak voor onze lockdown nog naar het Sportpaleis, de Lotto Arena of Vorst Nationaal of naar een van onze theaters zoals de Stadsschouwburg Antwerpen. We vroegen hen of ze in de zeven dagen nadien besmet bleken en of dat met zekerheid met het evenement te maken had. Zo komen we op 0,11% van alle besmettingen in Vlaanderen gedurende die vier weken.

Wat waren de absolute cijfers?

Vijftig mensen zeiden besmet te zijn, vier daarvan hadden het met zekerheid opgelopen bij ons. De 0,11% is gebaseerd op die vier besmettingen. Maar zelfs als er bij die vijftig nog besmettingen zijn van bij ons, zelfs als ze allemaal bij ons gebeurden, wat zeker niet het geval is, dan kom je nog niet aan 1%. Als je ons cijfer extrapoleert naar heel de sector, rekening houdend met ons marktaandeel, kom je op 0,64%.

De conclusie?

Dit is geen wetenschappelijk onderzoek. Maar de cijfers tonen overtuigend aan dat wij onterecht in een kwalijk daglicht worden gesteld, dat wij geen broeihaard zijn van besmettingen en dat al die lichtzinnige insinuaties ongefundeerd zijn. Denk aan die arts die op tv zei dat ze ‘beter kon gaan opereren in het Sportpaleis’ omdat zij dertig operaties had moeten uitstellen. Wij zijn niet de bron van de ellende in de ziekenhuizen. Wij hebben trouwens optredens voor 1,2 miljoen mensen moeten uitstellen. Het is ook pijnlijk dat er gewoon nog geen cijfers bestonden over de risico’s. Daar hebben we dan maar zelf voor gezorgd.

U bent daar boos om.

Ik ben al een hele tijd boos. We zijn zonder gefundeerde data beladen met alle zonden van Israël. Terwijl mensen wel massaal mogen shoppen en op restaurant en café kunnen, waar het risico wellicht hoger is.

©  Dirk Kerstens

Een vol Sportpaleis, dat zijn veel mogelijke contacten in één keer.

Ik snap dat die indruk bestaat. Maar je gaat niet iedereen een hand geven of kussen. Je komt hooguit op risico-afstand van een stuk of dertig mensen en we zijn heel nauwgezet in ventilatie en maatregelen zoals mondmaskers. Bij een drukke dag op de Meir heb je veel meer riskante contacten.

De sluiting kwam er vlak voor een druk weekend met Sinterklaasshows.

In de perceptie leek het toen wel of er een atoombom van besmettingen ging gebeuren. De gouverneur heeft er met een extra politieverordening nog voor gezorgd dat we die vrijdagavond al dicht moesten.

Het was niet alleen gouverneur Cathy Berx. Vlaams minister-president Jan Jambon legde de sluiting op tafel, nadat burgemeester Bart De Wever hem zou hebben gevraagd om iets te doen.

Jambon heeft toen op woensdag die ballon opgelaten, ja. Hoe dat precies gegaan is, weet ik niet. In elk geval hebben we in dat ene weekend een miljoen euro aan inkomsten gemist, het equivalent van het inkomen van veertig medewerkers. Er zijn 80.000 mensen die hun brood verdienen in onze sector, van wie er heel wat zwarte sneeuw zien. Daar wordt nogal lichtzinnig over gegaan. Ik heb er best wel begrip voor, dat in de hitte van het moment zulke beslissingen worden genomen, maar dan toch liever op basis van objectieve data. Op het concert van Bazart op 20 november, met mondmasker, hadden we één besmetting. Eén. Een dag ervoor, zonder mondmasker, twee. Het is echter niet duidelijk of de besmettingen op de concerten werden opgelopen.

Bent u voor een vaccinatiepas of vaccinatieplicht?

Ik stel vast dat we onder de alarmdrempel van 500 bedden op intensieve zouden zijn gebleven als iedereen gevaccineerd was. Maar ik voel me verder niet geroepen om mij te mengen in zo’n lastige, morele discussie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER