"Koloniale" Gouden Koets blijft op stal, koning Willem-Alexander: "Zal pas weer rijden als Nederland daar klaar voor is"

De Gouden Koets is omstreden, omdat er afbeeldingen van slaven uit de koloniale tijd op geschilderd zijn. Koning Willem-Alexander heeft in een videoboodschap toegelicht waarom de koets voorlopig niet meer wordt gebruikt. "Zolang er mensen in Nederland leven die dagelijks de pijn van discriminatie voelen, werpt het verleden nog zijn schaduw over onze tijd en is het nog niet voorbij," zei Willem-Alexander.

Volgens de traditie maakt de Nederlandse vorst of vorstin op Prinsjesdag een rit in de Gouden Koets, een rijtuig uit het eind van de 19e eeuw, indertijd door de stad Amsterdam geschonken aan koningin Wilhelmina. Ook bij koninklijke huwelijken of doopplechtigheden worden de paarden van de Gouden Koets ingespannen. Maar op de zijkant van het rijtuig staat een tafereel geschilderd dat al enige tijd over de tongen gaat: “Hulde der Koloniën”, met afbeeldingen van zwarte slaven.

Mischa Schoemaker

De Gouden Koets is voor het laatst gebruikt in 2015. Daarna is ze gerestaureerd. De voorbije maanden werd het koninklijke rijtuig tentoongesteld in Amsterdam. Nu heeft koning Willem-Alexander in een videoboodschap de redenen toegelicht waarom de koets op stal blijft staan en voorlopig niet meer zal worden gebruikt. 

Bekijk de speech van Willem-Alexander hier:

Koning Willem-Alexander: "We kunnen het verleden niet herschrijven. We kunnen wel samen proberen ermee in het reine te komen. Dat geldt ook voor het koloniale verleden. Het heeft geen zin om wat gebeurd is door de bril van onze tijd te veroordelen en te diskwalificeren. Simpelweg historische objecten en symbolen verbannen is beslist ook geen oplossing. In plaats daarvan is een gezamenlijke inspanning nodig die dieper gaat en langer duurt. Een inspanning die ons verbindt in plaats van verdeelt."

De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is. En dat is nu niet het geval

"De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is. En dat is nu niet het geval. Alle burgers van dit land moeten het gevoel kunnen hebben dat ze gelijkwaardig zijn en eerlijke kansen krijgen. Iedereen moet zich deelgenoot kunnen voelen van wat in ons land is opgebouwd en daar trots op kunnen zijn. Ook de Nederlanders met voorouders die onvrij waren in de Oost of de West."

Hulde der Koloniën, ontwerptekening voor het zijpaneel van de Gouden Koets door Nicolaas van der Waay

Zolang er mensen in Nederland leven die dagelijks de pijn van discriminatie voelen, werpt het verleden nog zijn schaduw over onze tijd en is het nog niet voorbij

Koning Willem-Alexander pleit voor dialoog: "Zolang er mensen in Nederland leven die dagelijks de pijn van discriminatie voelen, werpt het verleden nog zijn schaduw over onze tijd en is het nog niet voorbij. Naar elkaar luisteren en begrip opbrengen voor elkaar zijn wezenlijke voorwaarden om tot verzoening te komen en pijn in de ziel van mensen weg te nemen." En hij besluit: "Ik begrijp heel goed de uiteenlopende gevoelens van eenieder. Alleen als we deze weg tot verzoening samen afleggen, kan de Gouden Koets weer rijden op Prinsjesdag, de dag waarop we onze democratie en onze verbondenheid als Nederlanders vieren."

Zolang maakt het Nederlandse Koninklijk Huis gebruik van een tweede ceremoniële rijtuig, de Glazen Koets. Die is ouder dan de Gouden Koets. Ze werd in Brussel gemaakt voor koning Willem I en was ook even in Belgische handen, nadat ons land zich van Nederland had afgescheurd.    

Meest gelezen