Het Nieuwsblad

Het Nieuwsblad

200 miljoen euro staatssteun voor Jupiler Pro League

200 miljoen euro staatssteun voor Jupiler Pro League

22-04-21 07:02:00

200 miljoen euro staatssteun voor Jupiler Pro League

De achttien eersteklassers in het Belgische profvoetbal hebben vorig seizoen een fiscaal cadeau van 199,4 miljoen euro gekregen. Dat becijferde Het Nieuwsblad donderdag.

Keer gedeeld© BelgaHet bedrag is de optelsom van fikse kortingen op de belastingen (93,8 miljoen) en de sociale zekerheid (105,6 miljoen). Om een voetballer bijvoorbeeld 100.000 euro netto te kunnen betalen, moet een voetbalclub slechts 120.000 euro budget voorzien, waar dat voor de meeste andere sectoren 250.000 euro is.

Violences à Jérusalem : le président turc qualifie Israël d'Etat 'terroriste cruel' Russie : le médecin russe qui a soigné Alexeï Navalny après son emprisonnement est porté disparu Déconfinement à Ixelles : la place Flagey noire de monde, la police demande aux fêtards de quitter les lieux (photos)

De zes grootste clubs krijgen jaarlijks 130,7 miljoen euro. Anderlecht is koploper met 32,2 miljoen euro­, gevolgd door Club Brugge, Standard, AA Gent, RC Genk en Antwerp.Het fiscale voordeel is de laatste jaren fiks gestegen: tien jaar geleden ging het om 66,6 miljoen euro. Die stijging heeft alles te maken met de riante voetballerslonen. Een optelsom leert dat de eersteklasseclubs de laatste tien jaar in totaal 1,2 miljard euro staatssteun hebben gekregen.

Verschillende politieke partijen willen af van deze regeling. Het is niet duidelijk of en wanneer er een hervorming komt.Het bedrag is de optelsom van fikse kortingen op de belastingen (93,8 miljoen) en de sociale zekerheid (105,6 miljoen). Om een voetballer bijvoorbeeld 100.000 euro netto te kunnen betalen, moet een voetbalclub slechts 120.000 euro budget voorzien, waar dat voor de meeste andere sectoren 250.000 euro is. De zes grootste clubs krijgen jaarlijks 130,7 miljoen euro. Anderlecht is koploper met 32,2 miljoen euro­, gevolgd door Club Brugge, Standard, AA Gent, RC Genk en Antwerp. Het fiscale voordeel is de laatste jaren fiks gestegen: tien jaar geleden ging het om 66,6 miljoen euro. Die stijging heeft alles te maken met de riante voetballerslonen. Een optelsom leert dat de eersteklasseclubs de laatste tien jaar in totaal 1,2 miljard euro staatssteun hebben gekregen. Verschillende politieke partijen willen af van deze regeling. Het is niet duidelijk of en wanneer er een hervorming komt. headtopics.com

Lire la suite: SportVoetbalmagazine »

Het wordt tijd om dit op Europese schaal aan te pakken en op elkaar af te stemmen voor een meer gelijk playing field, zo veel als mogelijk.